Spraak

DSC02126

Vertraagde spraakontwikkeling 

Een vertraagde spraakontwikkeling is te herkennen doordat een kind klanken weglaat, de ene klank vervangt door een andere of klanken verkeerd uitspreekt. Het kind is daardoor moeilijk te verstaan. Hierdoor kunnen communicatieproblemen ontstaan.

Onduidelijk spreken
Mensen die onduidelijk spreken, spreken bijvoorbeeld binnensmonds en slap. Of ze spreken te snel en met onvoldoende intonatie. Als gevolg daarvan zullen ze regelmatig horen: Wat zeg je?

Nasaliteit
Er bestaan verschillende vormen van nasaliteit. Bij open neusspraak, onder andere veroorzaakt door een aangeboren lip-kaak- en/of gehemeltespleet (schisis), stroomt er tijdens het spreken teveel lucht door de neus. Gesloten neusspraak komt doordat er tijdens het spreken te weinig lucht door de neus stroomt. Mensen klinken dan alsof ze voortdurend flink verkouden zijn. Ook bestaat een combinatie van beide vormen.

Stotteren
Stotteren is een van de bekendste spraakstoornissen. Je kunt het herkennen aan het herhalen van klanken, lettergrepen en woorden, het verlengen van klanken en het geheel niet meer kunnen spreken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hier last van hebben. Bij jonge kinderen, is stotteren soms lastig te herkennen omdat het geleidelijk ontstaat en niet vloeiend spreken bij heel jonge kinderen als min of meer normaal wordt ervaren.

Wanneer u zich zorgen maakt over de spraakhaperingen van uw kind, adviseren wij u om telefonisch contact op te nemen. Dan kijken wij samen met u of we uw kind verder kunnen helpen. Snel ingrijpen kan voorkomen dat stotteren toeneemt of verergert.